×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

De bruiloft

Vandaag de dag is het huwelijk een veel voorkomend fenomeen. Je komt elkaar tegen, date een tijdje, en bij de meeste beginnen na een tijd de kriebels..
Dé grote vraag wordt gesteld: ‘Wil je met me trouwen?’ (JAAAA!!) Een verloving volgt, en na een aantal maanden treden twee mensen in het huwelijksbootje.
Vandaag de dag erg normaal, maar waar komt de bruiloft eigenlijk vandaan met alle bij behorende tradities en rituelen?


Geschiedenis van het huwelijk

Trouwen is een mijlpaal in het leven. De verbintenis van een man en een vrouw die voor elkaar kiezen is een blijde gebeurtenis.
Vele tradities en rituelen rondom deze dag zijn al eeuwen oud. Soms zo oud dat we de oorsprong er niet een meer van weten.
Er is veel veranderd in de loop van de tijd rondom het fenomeen huwelijk.
De motieven om te trouwen zijn in de loop van de tijd ook veranderd. Vroeger werd er voornamelijk getrouwd om status en economisch belang.
De vrouw werd uitgehuwelijkt aan een man, iets wat vandaag de dag haast niet voor te stellen is.

Tegenwoordig trouwt men omdat er sprake is van wederzijdse liefde en twee mensen er voor kiezen om hun leven samen te delen, in voor- en tegenspoed!
Vanaf de 16e eeuw veranderd het huwelijkspatroon en wordt het huwelijk vaker uitgesteld. In de 18e eeuw groeide het besef dat liefde de basis moet zijn voor een goed huwelijk.
Men hechte meer waarde aan een gelukkig en harmonieus gezinsleven.
In de 19e eeuw was het idee stevig ingeburgerd en steeds meer mensen trouwden op basis van liefde en kameraadschap.
Toch hielden de meeste ouders scherp in de gaten dat hun kinderen niet beneden hun stand trouwden, en dat het huwelijk ook uitbreiding van bezit betekende.
Vanaf begin 20e eeuw zijn economische of familie belangen geen overweging meer bij het zoeken van een levenspartner. De bruid en bruidegom kiezen elkaar op grond van wederzijdse liefde.

In het buitenland wordt de bruiloft weer op een andere manier gevierd. Zo werd er in Israël in de tijd van de bijbel 7 dagen lang feest gevierd.
Wat voornamelijk belangrijk was, dat er voldoende wijn was.
De beste wijn werd eerst geschonken, en wanneer de gasten ietwat aangeschoten waren, werd er mindere wijn geschonken.


Het huwelijksaanzoek toen en nu
Vroeger was verloven veel gebruikelijker dan nu. Het huwelijksaanzoek werd gedaan door de vader van de bruidegom aan de vader van de bruid, om pas daarna de hand van de bruid te vragen.
De vader van de bruid vroeg naar de leeftijd, gezondheid, godsdienst, opleiding, diploma’s en het werk dat de eventuele bruidegom deed.
Daarnaast informeerde hij naar zijn vooruitzichten en vroeg hij enige referenties, zodat hij naar zijn eventuele schoonzoon kon informeren. Het aanzoek doen kon ook uitbesteed worden aan een bemiddelaar.
De moeders van het bruidspaar werden hier niet bij betrokken.
Later ging de bruidegom zelf naar de vader van de bruid om toestemming te vragen.Als het aanzoek was aangenomen, eiste de etiquette dat de ouders van de bruidegom een bezoek brachten aan de ouders van de bruid. Daarna kon de verloving officieel worden aangekondigd.Na de onderhandelingen over het huwelijk werd het huwelijkscontract opgesteld in verband met afspraken over geld en andere zaken. Of het werd mondeling bij aanwezigheid van getuigen medegedeeld. Er was dan een ‘trouwbelofte’ gedaan. Deze belofte was vroeger bindend en had rechtskracht.
Tegenwoordig heeft verloven meer een romantische betekenis gekregen. Vaak is het nog steeds de man die het aanzoek doet, en zijn best doet om zijn bruid op een originele manier ten huwelijk te vragen. Vaak wordt er op dat moment een verlovingsring gegeven.In Nederland draag je een verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Als je trouwt gaat de ring naar de rechterhand. Bij katholieken is dit andersom. 

Indeling van een trouwdag:
Iedere bruiloft is weer anders, en kan bestaan uit verschillende onderdelen. De huwelijksvoltrekking door de ambtenaar van burgerlijke stand is verplicht, hierdoor komt het wettelijk huwelijk tot stand.
Daarnaast kan er naar keuze één of meerdere onderdelen toegevoegd worden aan de bruiloft:
1.    Voltrekking van het burgerlijk huwelijk op een door de gemeente goedgekeurde locatie
2.    Een foto en/of video reportage van het bruidspaar en familie
3.    Een religieuze plechtigheid in de kerk
4.    Een feestmaal voor het bruidspaar, familie en vrienden.
5.    Een receptie voor familie, vrienden en kennissen
6.    En aansluitend een bruiloft feest

Er is dan nog verschil tussen daggasten en receptie- of feestgasten, voornamelijk om kosten te besparen en de dag intiem te vieren.
Tijdens het diner houden de ouders van het bruidspaar vaak een toespraak. s’ Avonds bij het feest wordt er vaak gelegenheid gegeven voor een toneelstukje, liedjes en foto presentaties, waarin de levensloop van het bruidspaar van bruid en bruidegom in het licht gezet wordt.In Nederland is er geen vast stramien waaraan je moet houden als bruidspaar, iedereen kan zo zijn eigen dag indelen en plannen.  

Tradities rondom de trouwdag
Vele tradities die we vandaag de dag vaak nog toepassen zijn al eeuwen oud. Welke tradities zijn er tegenwoordig nog en wat is de etiquette hier voor?
TrouwkaartOngeveer 6 weken voor het huwelijk worden de trouwkaarten verzonden naar gasten. Op de trouwkaart staan de namen van het bruidspaar en een korte omschrijving van de gebeurtenissen en locaties.
Op de trouwkaart wordt eerst de nam van de bruid vermeld, daarna de naam van de bruidegom. Vanaf het moment dat het bruidspaar getrouwd is hoort de volgorde andersom te zijn.
TrouwringenOp de bruiloft worden de trouwringen uitgewisseld. Het bruidspaar mag zelf kiezen of dit in het gemeentehuis tijdens de receptie wordt gedaan of tijdens de kerkdienst. De betekenis van het uitwisselen van de ringen is verbondenheid. De trouwring staat symbool voor eeuwige trouw en liefde.
Vroeger werd de trouwbelofte bekrachtigd door het geven van een onderpand: een gouden of zilveren penning of ring. Dit gebruik stamt al uit de Romeinse tijd.
De vrouw hoefde er niets soortgelijks voor terug te geven. Het mooiste was als de vrouw de ring aan de ringvinger droeg, omdat men dacht dat daar de ader liep die rechtstreeks naar het hart ging. Het dragen van de ring werd ook gezien als een teken van trouw aan de man; de ring gaf de maatschappelijke status van de vrouw aan; je kon zo zien dat het een getrouwde vrouw was. Eind 19de eeuw gingen ook mannen een ring dragen. Het werd langzaam een gebruik waaraan iedereen, ook arme mensen en mensen op het platteland, mee gingen doen.


Bruidstaart
Het aansnijden van de bruidstaart is een oud gebruik. Het werd vroeger door de bruiloftgasten geschonken als symbool voor een vruchtbaar huwelijk.
Tegenwoordig kan het niet gek genoeg en worden er metershoge taarten gemaakt, met bovenop vaak een taarttopper; een bruidspaartje van porselein of plastic.
De bruidstaart heeft als basiskleur vaak wit, en kan helemaal naar eigen wens gedecoreerd worden.
De bruid houdt de taartmes vast met daar op de hand van de bruidegom, samen snijden zij de onderste laag aan van de bruidstaart.
Gebruikelijk is om het bovenste stuk taart te bewaren voor wanneer het bruidspaar een jaar getrouwd is, of wanneer het eerste kind geboren wordt(wel goed invriezen natuurlijk;).

Bloemstuk van de bruid
Het bruidsboeket wordt geregeld door de bruidegom. Volgens de traditie mag de bruid van tevoren niet weten hoe het bloemstuk eruit ziet.De bruidegom overhandigd het bruidsboeket wanneer hij haar op komt halen bij het ouderlijk huis. De bruidsmeisjes dragen vaak ook een boeket, dat een stuk kleiner is dan het bruidsboeket van de bruid.s’ Avonds tijdens het feest wordt het bloemstuk door de bruid in de lucht gegooid en opgevangen door een vrijgezelle dame. Zij zou de eerstvolgende bruid kunnen worden.

De bruidsjurk
Het vinden van de perfecte bruidsjurk is erg belangrijk, je bent maar een keer in je leven een bruid! Het is vaak het belangrijkste (en duurste) kledingstuk voor de bruiloft.
De bruidsjurk is van oorsprong wit, wat voor maagdelijkheid staat, maar tegenwoordig zijn er ook gekleurde bruidsjurken te koop.
De bruidegom mag volgens de traditie de bruidsjurk pas op de trouwdag zien.

Kosten van een bruiloft
De bruiloft kan je zo gek maken als je zelf wilt: grote ijssculpturen van zwanen, een diner voor 200 mensen, een gigantisch feest met dansvloer en dj, noem maar op. Houdt je het iets kleiner?
Een zogenaamde ‘budget bruiloft’ kost vaak al meer dan €7000. Daarom is het bruidspaar vaak al erg lang aan het sparen voor een bruiloft, en zijn ze vaak erg blij met de zogenoemde envelopjes met geld als cadeau.
Tot in de jaren zeventig was het gebruikelijk dat de vader van de bruid de kosten van de bruiloft betaalde. Tegenwoordig betalen de bruidsparen vaak zelf hun bruiloft.
Dit geeft hun ook meer vrijheid tot het maken van de gastenlijst en alle details rondom de bruiloft.

Jouw bruiloft
Iedere bruiloft is weer anders, logisch, ieder bruidspaar heeft weer andere wensen. Kijk vooral naar wat jullie leuk vinden en graag willen.
Er is voor de bruiloft geen vast stramien waar bruidsparen zich aan horen te houden.
Sommigen vinden het leuk om de tradities te volgen, anderen wijken er graag vanaf en plannen helemaal naar eigen smaak en behoren de bruiloft.
Doe vooral wat jullie zelf leuk vinden, of dat nu een picknick is in het midden van het park, of trouwt op het water of in de dierentuin, (bijna) alles kan op je trouwdag!

Goede tip na de bruiloft
Tot slot nog een tip voor een goed huwelijk:
Probeer niet de ander te veranderen, omdat je toch een andere voorstelling van je partner had gemaakt.
Aanvaard de ander zoals hij of zij is, dat is een van de belangrijkste voorwaarden voor een gelukkig huwelijk!

© 2005-2015 Trouwartikelen.nl. Alle rechten voorbehouden. | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact
Mijn winkelmandje

U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.